tiistai 12. heinäkuuta 2011

Yöt


Yöt on onneksi aika valoisia,kauniita.Yöt on nimittäin meillä yhtä huutoa.Kipua vai kauhua,vaikea sanoa mutta keuhkojensa pohjasta huutaa pieni tyttö.Nukahtaa syliin,nukkuu äitin päällä tai vieressä.Pyörii unissaan levottomasti,paukuttelee,ähkii niin kuin koskisi johonkin.Jyrsii peukaloaan ja valittaa.Vasta aamupuolelle nukkuu sikeämmin pätkän,ehkä neljän ja seitsemän välillä,en ole kelloa katsonut useimpina öinä.Suppo ei auta,ei ikenien hierominen kylmällä,ei laktoositon maito,ei äidistä erossa nukkuminen,huutaa isänsä kanssa myös ja huusi kai mummolassakin kun oli yhden yön.Soitin pari viikkoa sitten äidilleni ja pyysin ottamaan Liisan yhdeksi yöksi että saisin nukkua kun ei ruoka enää kestänyt sisällä itselläni.Kuukauden verran tätä on kestänyt kai ja luulen että liittyy ehkä vain kehitykseen.Vuosi tuli täyteen,imetys on pikkuhiljaa lopetettu,siirrytty lehmänmaitoon (ja nyt pari päivää laktoosittomaan muttei ainakaan vielä mitään vaikutusta),ruoka on koko ajan karkeampaa,monipuolisempaa,Liisa on oppinut kävelemään pari kuukautta sitten ja puhuu samoja muutamia sanoja kuin jo parisen kuukautta.Liikunnallinen kehitys on harpannut huimasti,kiipeää joka paikkaan,kirjaimellisesti,lähes juoksee,tosin jalat tönkköinä vielä,ylävartalo ei ihan ole ehtinyt oppia myötäliikkeitä eikä polvet aina ehdi koukistua.Vierastaakin vähän ja viihtyy sylissä muutenkin,antaa pusuja pyynnöstä.Ehkä tässä vaan on niin paljon uutta ja suurta sulateltavaa että yöt on sen takia levottomia.Ja päivät.Nukkuu päiväunia noin tunnin ja senkin aikana saatan pari kertaa rauhoitella takaisin uneen.Hereillä ollessaan tutkii ja touhuaa,syö hyvin ja hermostuu vastoinkäymisistä korviavihlovaan kirkunaan.Punkee syliin ja on tyytymätön,edelleen mietin että koskeeko johonkin.Kaksi kulmahammasta on tulossa ylös,toinen kai jo läpikin muttei hampaat näin ole aiemmin vaivanneet.Liisa on aiemmin ollut tyytyväinen päivisin ja helppo öisin,syönyt kyllä tiuhaankin välillä yöllä muttei koskaan ole itkenyt yöllä ja nukahtanut heti syötyään.Unton ensimmäinen vuosi oli aika tiukka,keikkui yöt ja nukkui päivätkin vain pätkiä mutta koko ajan oli suunta parempaan ja nyt posottaa yöt heräämättä,ei reagoi edes Liisan öiseen kirkumiseen eikä meillä ole kuin makuuhuoneessa ovi..

Oma olo on kohtalainen kaikesta huolimatta.Luulen että olen nukkunut tuntia pidemmän pätkän yhteen soittoon viimeeksi pari viikkoa sitten kun Liisa oli yön hoidossa.Päivisin nukkuminen harvemmin onnistuu mutta vaikka olisi mahdollisuuskin niin en pysty nukahtamaan,kuuntelen ja ennakoin että kohta se kirkuu kuitenkin,turha edes yrittää.Nukahdan lopulta ja samalla Liisa herää,liekö symbioosi liian tiukka,aistii että äiti lipuu unimaahan,pois saatavilta..

1-v neuvola oli tänään (jep,saatoin unohtaa varata ajan..) ja unikoulua varovasti ehdoteltiin siellä.Onhan se tiedossa ollut itselläkin ja Unton kohdalla jotain sen suuntaista käytettiinkin muttei ole ollut voimia siihen.Miehellä nyt yövuoro joten tänään en sitä aloita mutta huomenna yritän.

Tarkoitus ei ole tällä kerätä sääliä ja voivottelua,elämä on.Välillä tällaistakin,eipähän jää kuvitelmia että elo ruudun tällä puolen on aina hymyileviä lapsia,pullantuoksua ja puhdas koti.Vaikka on se sitäkin välillä.Rakastan arkeani vaikka tämä vaihe nyt onkin rankempi.Rankkaa on Liisallakin,pussit silmien alla meillä molemmilla.Jos jollakulla kuitenki on viisauden muruja tarjota tai kokemuksia unikoulusta niin vinkit otetaan mielenkiinnolla vastaan,tässä on öitä aikaa niitä toteuttaa.

19 kommenttia:

 1. Voi vitsi, miten kurjaa. Ihan pakko oli kommentoida, koska kuulostaa niin tutulle. Meidän tytöllä alkoi samanlainen levottumuus imettämisen jälkeen, kun piti siirtyä lehmänmaitoon. Toki hänellä oli ollut ennen sitäkin tietynlaista levottomuutta, mutta silloin koko homma vasta oikein räjähti käsiin. Yöllä hän kieriskeli, pyöriskeli, piereskeli ja heräsi itkuun. Meillä löytyi selittäväksi tekijäksi maito- sekä kananmuna-allergia. Noin viikon jälkeen, kun allergisoivat ruoka-aineet jätettiin pois, hän alkoi nukkua yöt ilman heräilyä. Ihana rauha palasi maahan! Meidän muru on nyt 1 v. 7 kk.

  Toivotaan, että teillä alkaa siellä tilanne normalisoitumaan. Jos kuitenkin oireilu jatkuu suosittelen allergioiden poissulkemista, jos sitä ei ole vielä tehty. Voimia sinne ja kauniita kesäpäiviä.

  Heidi

  VastaaPoista
 2. Meidän yöt Nöpön kanssa oli juuri tuollaisia, en muista minne asti, joka tapauksessa todella pitkään. Se alkoi kun neiti oli 7kk, sitä ennen nukkuin kuin enkeli, ellei yösyöttöjä lasketa. Tyttö nukkui aina jommankumman päällä, siinä melskasi, huusi, pyöri, heilui...Ihan painajaista. Jossain vaiheessa on helpottanut, varmaan niillä main, kun alkoi saada antihistamiinia ja lääkevoiteita ihottumiin, ehkä vuosi sitten, kun Nöpö oli 2,5v. Oli siis silkkaa kutinaa ja allergiaa meillä ainakin loppuviimeiksi. Teillähän ei mitään atopiaa vissiin ole Mutta jotain allergiaa saattaa olla.

  Nykyisin Nöpö nukahtaa n. 21-22 ja siitä nukkuu puolille öin tai esim. juuri nytkin jopa pitempään. Sitten herää ja yleensä pitää rasvailla keskellä yötä ja hellästi rapsutella sieltä täältä. Nukkuu loppyön aina meidän välissä. Joskus nukkuu ihan sikeästi siinä, mutta toisinaan, kuten parina edellisyönä ei, vaan valloo ja kitisee kutinaa, valvomme siinä kaksisteen, kun isimies on lähtenyt jossain vaiheessa sohvalle jaksaakseen aamulla nousta töihin. Nyt Nöpö on 3v ja 7kk, odottelemme että joskus maailmassa saisimme nukkua paremmin. Toisaalta tämä nykyinenkin tuntuu ihan juhlalta verrattuna entiseen.

  Tämä kaikki selostus vain vertaistueksi, ette ole ainoita=)

  VastaaPoista
 3. Ai niin ja meillä unikoulu tehosi täydellisesti poitsuun, jolle se pidettiin kun herra oli 11kk ja sen jälkeen nukkunut kuin tukki klo 21-07. Nöpöön homma ei toiminut.

  VastaaPoista
 4. Tuo kirjoitus on niin suoraan meidän Paavon elämästä. Meillä on ollut ihan samanlaisia kausia. Viimeisin uhman nostaessa päätään, piti yölläkin testata että pitääkö ne säännöt edelleen.

  Unikouluttanut olen molemmat ja toimii. Ainoa miinus on että nukkuvat niin sikeästi että yövaippojen käyttö pitkittyi neidilläkin yli neljän vuoden kun ei kertakaikkiaan herännyt vaikka pissa tuli sänkyynkin...

  Kuulostaa siltä että meillä oli purnausillan aika. Mennään sinne mustikkaan tai lenkille niin saadaan paasata kaikki asiat. Voimia! Mie tiedän tuon unettomuuden, kärsin siitä itsekin usein. Mutta mulla ruoka maistuu silloin vain entistä paremmin. Onneksi teillä on auttavaisia mummoja :)

  VastaaPoista
 5. Kokemuksia ei ole vastaavasta, mutta voimia toivottelen silti!

  VastaaPoista
 6. Minäkään en osaa auttaa, kai. Meidän tyttö ei nukkunut silloin ihan pienenä, oli ensimmäiset kuukaudet juuri tuollainen nukkuja kuin teidän tyttö. Edelleenkin taistelee nukahtamista vastaan useimpina iltoina, yrittää pitää itsensä hereillä keinolla millä hyvänsä vaikka olisi aivan puhki. Mutta nukkuu sikeästi, sitten kun nukahtaa. Pojalla puolestaan oli imetykseen liittyen yöheräilyä niin tiuhaan, että oli pakko vieroittaa mieheni avustuksella. Pari yötä meni ja sitten alettiin nukkumaan hyviä öitä. Eli ei oikein mun kokemusmaailmasta löydy teidän tilanteeseen apua, enkä minäkään keksi mitään järkevää selitystä teidän nukkumattomuudelle allergioiden lisäksi. Toivon toivon toivon teille parempia unia pian!

  VastaaPoista
 7. Sen verran minäkin tiedän, että jotkut saattaa olla hurjan äkäisiä ikenistään, varsinkin jos hampaiden puhkeaminen viivästyy. Pohja menee tuoltakin teorialta, jos suppo ei auta.
  (Annostelithan Paracetamolia 5mg painokiloa kohden? Jos kipulääkettä on liian vähän, ei senkääm apua huomaa.)
  Vaikka vanhemmat vielä jaksaisikin noita yösirkuksia, niin tietysti se huolettaa, että onko lapsella joku paikka kipeä ja sen takia huutaa. Siksi ei ole säälinkeruuta kysyä, mitä muut ovat samassa tilanteessa keksineet.
  (Niin, ja korvatkin on tarkastettu?)
  Jos ei kotikonstit ala tehota, varaa ihmeessä aikaa lääkärille. Syy voi olla kuitenkin helposti ratkaistavissa, kun sen vain keksisi.

  VastaaPoista
 8. En osaa sanoa kuin että voimia voimia sinulle!Muistan ja tiedän että tuo on rankkss itselläni oli samanlaisia muutama- aina ei vaan syytä löydykkään-jätin silloin muun vähemmälle(siivoomiset -ei pakolliset jutut) ja jos oli virtaa tein sitä kivaa mistä itsekkäästi itse pidin -meillä kävi niin että huonoimmin nukkuva pieni nukkuu nyt nuorena pisimpään ...ja kauimmin.Hyvä kun puhut tunteita ja huolta ääneen -tuossa ylhäällä on paljon hyviä vihjeitä muilta äideiltä .Halit♥

  VastaaPoista
 9. Meillä hampaat ovat aiheuttaneet julmia valvomisia ja levottomuutta. Korvat tsekattiin säännöllisesti ja allergiat on hoidossa, eli en lopulta keksinyt muuta kuin hampaat... ja sitä sitten sanoi lääkärikin.

  Kannattenee tarkistuttaa korvat ja tosiaan mahdolliset allergiat, muuta vinkkiä en valitettavasti osaa antaa. Meillä kuolan määrä oli aika massiivinen, silloin levottomana aikana, eli se vakuutti hammasteoriaan. Toisaalta tämä järjetön kuumuuskin voi olla syynä.

  Höh, eipä tästä paljon apua ollut, mutta kovasti jaksamista ja tsemppiä!!!


  -puuhis-

  VastaaPoista
 10. Minä sulkisin allergiat pois ennen unikoulun aloittamista. Maitoallergia sopisi hyvin kuvaan, kun imetyksestä on siirrytty pois. Tosin vilja-allergiakin kannattaa ottaa huomioon. Useimmilla varmaan tulee iho-oireita, mutta ei kaikille.
  Jaksamista!
  -S-

  VastaaPoista
 11. Voi jaksamisia ja tsemppistä!
  Meillä ollaan taisteltu reilun kahden vuoden aikana vain pariin otteeseen nukkumisen kanssa. Viimeisin oli siirtyminen isojen tyttöjen sänkyyn. Sitä ennen siirryimme nukkumaan eri huoneisiin - neiti nukkuu hyvin, mutta ehkä se vanhempien tuhina ja korina vaikutti unen laatuun sen verran, että heräämisiä oli useampi yön aikana. PikkuPirkkona meidän piti turvautua unikouluun - se toimi meillä erittäin hyvin. Tais olla vaan rankempaa vanhemmille.
  Komppaan muita kommentoijia - jos suppo ei auta niin maitoallergia vois olla hyvä sulkea pois. Mutta onko Liisa syönyt maitotuotteita jo ennen siirtymistä maitoon juomana? Luulis, että hapanmaitotuotteistakin/jugurteista, ruuassa olevasta maidosta tulisi oireita?!?!

  VastaaPoista
 12. Suosittelisin kokeilemaan hetken täysin maidotonta, ei siis vaan laktoositonta ruokavaliota, ja tarvittaessa vielä hetken viljatonta. Mutta tuo lehmänmaidon kuvaan astuminen voisi olla selittävä tekijä. Meillä myös molemmilla lapsilla allergioita ja kuvailemasi yöelämä on niin tuttua että harmittaa!

  Ja mitä tulee unikouluun - ensin tosiaan kannattaa olla itse varma, ettei lapsi itke kipua, koska eihän se ainakaan lapsen oloa helpota, jos kipeänä koulutetaan :) Ja omaa jaksamista kannattaa tukea sillä, että mies hoitaa välillä yöt taikka mummu.

  Tsemppiä ja asennetta tuntuisikin riittävän :) Toivottavasti selviää pian!

  Anni

  VastaaPoista
 13. Kuulostaa kyllä niin tutulta meidän multiallergikon taipaleen alkuajoilta nuo yöt. JOS taustalla on maitoallergia niin laktoosittomasta maidosta ei kyllä ole mitään apua (varmaan joku kommentoija tämän jo sanoikin), kun allergikko on yliherkkä sille maitoproteiinille eikä laktoosille.

  Toivottavasti teidän yönne helpottavat pian ja saatte elämän iloiseksi kaikin puolin.......... Minä täällä tuskittelin juuri viimeyönä, kun kuusivuotias heräsi itkemään kutinoitaan ja allergiakipujaan, että miten väärässä ovatkaan ne, jotka kertoivat heräilyjen loppuvan jahka lapsi kasvaa. Toivotaan kuitenkin, että teillä ei mene tähän pisteeseen ja jos menee niin ehkä helpottaa tietää, että on olemassa paljon ymmärtäviä saman kokeneita. Vaikka silloin yöllä valvoessa aina tuntuu ettei tätä kukaan usko tai tajua, miten ikävää tämä on ja miten sääliksi käy kipeää lasta, jonka oloa voi vain yrittää helpottaa... Kuitenkin päivällä aurinkoinen ja ihana lapsi täynnä touhua.

  Meilläkään ei maitoallergiaa huomattu ennen kuin allergiatesteissä, oireita oli, mutta niitä tuli vähän kaikesta. Ja allergiahan on siitä ikävä vaiva, että voi tulla hieman viiveellä, eli ensi alkuun ei tule oireita lainkaan, mutta kun on altistunut allergeenille jonkin aikaa niin sitten puskee oireet päälle. Meilläkin on monen ruoka-aineen kanssa juurikin noin.

  Toivotaan kuitenkin, että oli mikä oli, pääsette vaivoista pian eroon. Ennen unikoulua on kyllä tosiaan selvitettävä, ettei itkun taustalla ole allergian aiheuttamat tai muut kivut, kun jos kipeä on niin silloinhan ei mikään unikoulu asiaan auta.

  Voimia ja jaksamista öihinne.

  VastaaPoista
 14. Kiitos teille kaikille!Kokeilen nyt kokonaan maidotta päivän pari ja jollei mitään tehoa ole silläkään niin varailen aikaa lääkäriin.Voi tosiaan olla että on vain hampaiden puhkeamisen,kävelemään oppimisen,eroahdistuksen ym. yhteisvaikutusta levottomuus yöllä mutta onhan se suljettava pois sairauden ja allergioiden mahdollisuus.Unikoulua kokeilen myös mutten ihan vielä,katsotaan se maidottomuus ensin ja odotellaan rokotusreaktiot sieltä 1-v neuvolasta.Kiitos moninaisista kokemuksista ja mielipiteistä!

  VastaaPoista
 15. Voi ei :o(
  Tsemppiä !!!! Kyllä se siitä, ajan kanssa. Tyhmää sanoa. Mutten keksi muutakaan, Ajatuksia sinne päin lähettelen <3

  VastaaPoista
 16. Mutta ihana kuva teidän sulottaresta ♥

  VastaaPoista
 17. Niina ja Jarna; kiitos :)
  Nyt kokeillaan maidotonta,tuo maidottoman ja laktoosittoman ero ei ole pälkähtänyt päähäni aiemmin kun aihealue on ihan uusi.Viime yö oli vähän rauhallisempi,liekö sattumaa vaan mutta hyvä niin!

  VastaaPoista
 18. Hei..pakko myös kommentoida kun niin tutun kuuloista. Meillä juuri samanlaisia öitä kunnes selvisi maito ja kananmuna allergia. Tyttö oli silloin 8kk. Nyt kaksi vuotta ja ei mitään allergioita.

  Toivottavasti syy löytyy ja öihinnne laskeutuu siunatttu lepo :D

  T:Sanna (vakkarilukija joka liian harvoin kommentoi)

  VastaaPoista
 19. Meillä tänään 1-vuotta täyttänyt neitokainen on nukkunut koko elämänsä ihan mahdottoman hyvin! Niin hyvin, että olen suorastaan elvistellyt sillä.

  Nyt kuitenkin viimeiset pari kuukautta on ollut melko hermoja raastavia. Tytteli herää pienen pieneenkin ääneen, jonka jälkeen ei saa enää unen päästä kiinni. Keskellä yötä saattaa valvoa monta tuntia ja yhden yön aikana saa tyttöä kalastaa milloin mistäkin reunalta, kun pyörii ja lenoaa niin kamalasti.

  Välillä tulee makaamaan päälle ja sätkii ja potkii. Omassa sängyssään huutaa mutta kun ottaa viereen, niin hiljenee mutta valvoo monta tuntia. Toivon, että se on vain tämä kesä joka sen tekee mutta kohta alkaa kyllä hermot loppumaan tähän nukahtamisongelmaan.

  VastaaPoista