lauantai 9. heinäkuuta 2011

Satokausi aluillaan


Ensimmäiset pikkupussit mustikkaa pakkasessa,yksi pellillinen uunissa kuivumassa ja lapset on syöneet aamupalalla mustikkamaitoa,välipalalla mustikoita ja mummon tuomia mansikoita,jälkiruoaksi mustikoita ja hunajaa.Liisa harjoittelee pinsettiotetta.Vaikkei se ole niin nuukaa,kunhan nyrkkiin kouraisee ja vähän tilsii niin kyllä ne marjat suuhun saa vähemmänkin kehittyneellä tekniikalla.Kävin eilen illalla itsekseni metsässä,pyörälenkillä parin kilometrin päässä ja keräsin samalla mesiangervoa pellon reunasta.Laskevan auringon kajo oli ihan mieletön puolen yhdentoista aikaan pellolla,kaikki oli punaista.Kahlasin kainaloita myöten kasvustossa mesiangervojen perään metsänreunaan kun en tien puolelta halunnut kerätä.En ole koskaan ennen nähnyt voikukan lehtiä jotka ulottuu vyötärölle.Takiaiset ja heinät nousivat kainaloihin asti eikä minusta tieltä katsoen näkynyt varmaan muuta kuin pää.



Tänään käytiin aamupäivällä vielä Unton kanssa pienellä keruuretkellä samassa paikassa.Unto kiipeili ja minä keräsin sen satsin joka nyt on uunissa kuivumassa.Ihanaa kun löytyi sopivan matkan päästä puhdas,hyvä marjapaikka,voisin viettää metsässä joka päivä muutaman tunnin.Pari kertaa viikossa on ehkä realistista toivoa pääsevänsä.Mesiangervo on jo kuivatettu ja sitä kerään lisääkin,tuoksu on ihan mieletön.Maitohorsman kukintoja,apilankukkia,siankärsämön lehtiä,nokkosta lisää,syksymmällä nokkosen siemeniä, kanervankukkaa,katajanmarjoja,pihlajanmarjoja,ruusunmarjoja olisi ainakin keräyslistalla.Omenaa tuskin tänä vuonna meillä tulee,ei ollut yhden yhtä kukkaa puissa.Saa nähdä mitkä listalta toteutuu,sormet syyhyäisi säilöä.Pakastaja-Elvi  :) Ai juu ja mansikat tietysti myös listalla!Ensi viikolle suunnitteilla keruuretki ystäväni ja Unton kanssa,lähipaikkakunnan luomutilalle.Mitähän mahtaa 5kg laatikko luomumansikkaa maksaa?Lappeenrannassa taitaa 5kg laatikot olla 21,90e ylöspäin enkä luomua ole vielä nähnyt.


5 kommenttia:

  1. Lapsena tuli aina paljon oltua vanhempien kanssa metsässä keräämässä mustikoita.Mustikka maito on kyllä niin hyvää.Mulla on kyllä metsässä kävelyt jäänyt ihan kokonaan kun ollaan muutettu tänne kaupunkiin.Se jos mikä on niin rentouttavaa.
    Mukavia päiviä sinne:) Sannu

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä niin parasta kun pääsee nauttimaan metsästä illansuussa ennen auringonlaskua. Meilläkin käyty poimimassa ensimmäiset mustikat lähimetsästä ja niitä on siellä vaikka kuinka paljon! Lasten kansa reissut ovat tosin vähän lyhyitä (paitsi jos eväät mukana) ja jaksavat poimia ja ihmetellä juuri sen verran, että äiti saa yhden raejuustorasiallisen täyteen. Nyt pitäisi hyödyntää lasten mummilavierailu ja käydä poimimassa ihan ajan kanssa. Kuivattuja mustikoita en olekaan vielä itse kokeillut, maistellut kylläkin.

    VastaaPoista
  3. Sannu; miekin muistan marjareissut mummojen kanssa ja vaikkei esiteini-ikäistä silloin aina napannut viettää kesän kuuminta päivää isovanhempien kanssa vadelmapöheikössä hakkuuaukealla korvessa niin hyvät muistot jäi ja tarve päästä metsään.

    Kirsikka; sanos muuta,Unto ehti pissiä,kakkia,tippua kiveltä,huutaa sata kertaa että äiti kato eikä tuo oma saalis ollut kovin kummoinen :) Mummot on meilläkin lupailleet ottaa noita yökyläilemään että pääsis marjametsään.Ja mattopyykille!Saa nähdä onnistuuko tuo kuivatus,olis ajatuksena niin kiva ripotella niitä talvella mysliin ym. tai napsia sellaisenaankin.

    VastaaPoista
  4. Me haettiin viime viikolla laatikollinen luomumansikkaa ja hinta oli 39/ 5kg. Aiotaan hakea vielä lisää toiselta tilalta ja hinta on 35e/ 5kg. Tosin jos itse keräätte niin varmaan saa halvemmalla :)Miten kuivasit nuo mustikat, siis miten kauan ja missä asteessa? Mitenköhän kauan ne kuivattuina säilyvät? Olisi myös kiva lukea miten käytät mm. noita apilankukkia sekä katajan- ja pihlajanmarjoja..:)

    Emilia

    VastaaPoista
  5. Kiitos tiedosta Emilia,kiva osata vähän varautua. Mustikan kuivatuksesta etsin tietoa netistä,ensimmäistä kertaa nyt kuivasin.Aamupäivällä keräsin,putsasin ja levitin uunipellille leivinpaperille ohueksi kerrokseksi.Jätin päiväksi pöydälle ja illalla laitoin uuniin jälkilämpöön,max 50 astetta oli tieto jonka poimin netistä,miulla oli kierretty se 'lämpönappula' alle 50* ja välillä laitoin uunin hetkeksi pois päältä ja taas uudelleen päälle kun viileni.Yön ajan pidin luukun välissä patalappuja niin että ilma kiersi välistä vähän ja luukku oli hiukan raollaan.Aikaa meni reilu vuorokausi ja mustikat meni ihan pieniksi ja koviksi.Vähän vähemmän aikaa olis voinu riittää,seuraavan kerran kokeilen kahta peltiä uunissa yhtä aikaa ja lyhyemmän aikaa,jos jäisivät vähän sellaisiksi kuin kuivatut karpalot (kaupan).Kuulemma säilyvät ainakin vuoden jos on tiivis purkki eikä yhtään kosteutta marjoissa.
    Kerron kyllä kun pääsen kokeilemaan marjoja ym. Sillä varauksella että saan poimittua ja kuivattuakin ne :) Apilankukkia ajattelin vaan ripsutella koristeeksi kekseihin,muffinsseihin pinnalle ja taikinoihin mukaan.

    VastaaPoista