keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Iso tyttöLiisan sängystä otettiin patjan alta kulkeva leveä reunasuojus pois kun alkoi kiipeillä.Pääsee nyt sängystään pois itse ja tulee myös.Päiväunille tunnin taisto tänäänkin.Järjesteli nalleja,haki kirjoja ja touhusi ihan nukuksissa kunnes menin lastenhuoneeseen keräämään lelut sängystä villitsemästä.Touhotin simahti puolessa minuutissa,kunhan olin samassa huoneessa,vaikka kolistelin leluja laatikoihinsa.Tarvinneeko jonkin turvan,läsnäolon asettamat fyysiset rajat jotta pystyy nukahtamaa kun tuttu sänkypesä on riistetty.Nämä muutama ilta on annettu neidon hakeutua lopulta itse sänkyyn.Laitetaan yhtä aikaa Unton kanssa sänkyyn mutta melkein tunti meni taas ennen kuin luovutti.Unto nukahti heti ja Liisa oli pimeässä lastenhuoneessa levittänyt pallot lattialle,kantanut pehmoleluja Unton sänkyyn,vetänyt Untolta sukat jaloista ja lopulta kiivennyt omaan sänkyynsä ja simahtanut.Ei kuitenkaan karkaile lastenhuoneesta,mitä nyt kerran.kaksi hiipii yöpuku maata viistäen olohuoneeseen ja voitonriemuisesti ilmoittaa että nyt olis kakka,iso kakka.Epäilen että tuo panttaa tuotosta päivän että pääsee illalla pätevällä syyllä hipsimään lastenhuoneesta.


Liisa sai ensimmäisen pyöränsä tänään.'Miun.Miun.Iitan.Miun.Eloukitipyölä.Iitan.Iita ajaa eloukitipyölällä.' Pyörässä ei kyllä Hello Kittyä ole mutta pinkki-valkoinen väritys on harvinaisen hämäävä.En tiedä missä on iki-inhokkini Hello Kittyn nähnyt pyöräilykypärässä mutta totesi tänään huolekkaan kysyvästi tapittaen jo aamupalapöydässä 'Iitalle ottetaan eloukitikypälä kaupatta?'.Silitti ja taputti pyöräänsä,pussasi ohjaustankoa..


Puhetta tulee solkenaan,laulaa 'tuiki tähtö maailmatta' mutta komentaa iltaisin iltalauluiksi 'tsuku tsuku' (Pienen pieni veturi) ja painokkaasti päätä pudistellen 'ei noute Matti,ei tuiki tähtö' (Matti; Sininen uni).

Uhmakohtaukset on päivittäisiä mutta lyhytkestoisia.Pikaiset raivarit kun pitää syödä,niistää nenä ym.Kun jokin ei onnistu niin tavarat lentää,Liisa syöksyy mahalleen lattialle,huutaa nenä kiinni lattiassa,niska jäykkänä; 'typelä Iita!'.Kohta kun kiukku laantuu niin kulkee päätä riiputtaen,kädet selän takana ja mutisee 'ei oo typelä Iita,inana Iita on'.Sisäiset ristiriidat repii,kun tahtois niin päättää ja osata ja onnistua muttei oikein tiedä mitä pitäis tahtoa.

Parasta; piirtäminen,ulkoilu,Unton kanssa myllääminen,kirjat,kaikki makeat herkut,kengät.Ja se pyörä.


Pelottaa: kaivurit,traktorit,mopot,autot,junat,rekat,linnut,kuivuneet lehdet jotka lentää tuulen mukana.Muun muassa.Iltaisin nukkumaan mennessä rauhoittelee itseään; 'Ei oo mittää ättää,kaivuli nukkuu,kiltti kaivuli nukkuu.Autot nukkuu.Kaukana,kaukana mopo ajaa,ei tuu Iitan kotiin.'Ympäristö on auennut uudella tavalla,kaikki kiinnostaa ja kaikki kovaääninen ja äkillinen säikäyttää.Kuitenkin naapurikadulla möyrivää kaivuria ja naapurin sedän kuorma-autoa pitää tapittaa ikkunasta kymmeniä kertoja päivittäin ja joka ulkoilulla käydä katsomassa.

Kamalan nopeasti menee aika,'ei oo Iita vauva,Iita tyttö,Iita kittanpoikanen'.

13 kommenttia:

 1. Meidän neiti päätti tänään tulla itse pois pinnasängystä! Mä olen kauhulla oottanut tätä päivää.Pojat oli 2 v asti pinnarissa ja oli ylikin ennenkuin osas tulla pois.Tyttö on vähän erimaata.Toi sänky on ihana ja noi reunukset.Ootko ommellu ite?

  VastaaPoista
 2. Oon :) Kävikö pahasti vai oliko Lyydia niin taitava että laskeutui tipahtamatta?Liisa alkoi kans keikkua siinä sängyn reunalla niin että oli pakko poistaa se reunus.Unton sänky on ihan siinä vieressä niin olisi kolissut Unton sängynpäätyyn tipahtaessaan enkä pystyny rauhottumaan itse unille kun mietin miten se sieltä kiepsahtaa..

  VastaaPoista
 3. Hih, niin samoilla mennään :) Inkivääri tuli just suuren "haavan" kanssa ja vaati laastaria. Oisiko ohuen ohut naarmu ollut...draamaa löytyy. Ei olla kokeiltu vielä, että nukahtaisiko ilman nukuttajaa, ei tosin silitellä ym. ollaan vaan samassa huoneessa. Mutta ihan hyvä olisi varmaan vähitellen opetella tuokin :)

  VastaaPoista
 4. Voi mikä ihana Iita <3 :) Kyllä tuo kasvaminen on varmasti välillä rankkaa. Muistan, että Onnilla oli vaihe, kun piti pyöriä ja touhuta ja pyöriä, vaikka oli miten väsynyt. Sitten aina, ykskaks pää kosketti tyynyä ja uni tuli sekunnissa. Ehkä se vauhti on vaikea saada nukkumaan mennessä hidastumaan, kun päässä tapahtuu päivän aikana niin paljon kaikenlaista mukavaa, jännääkin.

  VastaaPoista
 5. Peurankello; Liisakin tuo pipit puhallettaviksi,oikein sellanen tekokärsivä ilme naamalla,virnistyttää heti kun saa huomiota..

  Katri;se on uskomatonta miten se virta loppuu ihan yht'äkkiä vaikka just on melskannu.Liisa on alkanut unissaan ynisemään ja puhumankin,komentamaan lähinnä,käy varmaan päivän tapahtumia läpi unessakin.On ne vaan ihania :)

  VastaaPoista
 6. Ja ihana kummi siellä.Millonhan myö nähtäis?Ollu omituisen kiirettä,paljon vieraita ja ohjelmaa,olisko se tää kevät kun saa ihmiset liikkeelle kodeistaan.Paitsi miut,mie vaan möllötän,lenkitkään ei nappaa yhtään..

  VastaaPoista
 7. Ihana teksti, ihana iita.:) Hymyilyttää. Kiitos tästä!

  -Anna

  VastaaPoista
 8. Voi että miten suloinen lapsi. :) Mä tuun niin niin niin hyvälle mielelle näiden sinun lasten kuvista, ne on niin suloisia!

  VastaaPoista