keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Inkiväärikeksit


Muistelin edesmennyttä pappaani,miten hän istui lyhythihainen kauluspaita päällään,kotitossut jalassaan keittiön kivikantisen pöydän ääressä ja joi kahvia todeten että inkiväärikeksit on parhaita.Söi maltillisesti vain yhden ja poimi murut pöydältä lautaselleen,himmeästi kiiltävä kultasormus nimettömässään pöydän kivipintaa raapien.Papalla oli soikeat kynnet ja aina siistit kädet.Sellaiset joilla olisi voinut soittaa pianoa.Pappa maalasi,laittoi ruokaa ja oli aina kohtelias,herrasmies.Papalla oli pilkettä silmäkulmassa ja pitkä pinna.

Soitin mummilta reseptin ja flunssapöhnässä ulkoiltiin kaksi tuntia lähikauppaan ja takaisin hakemaan sitruuna ja kermaa.Tehtiin iltapalaksi inkiväärikeksejä ja kaakaota kermavaahdolla.Kunnon tummasta kaakaosta.

Vuosien jälkeenkin tuntuu oudolta ettei pappaa enää ole,muistot ei ole yhtään haalistuneet,yksityiskohdat kasvoistaan,äänestään on tarkasti mielessä.Haen vielä yhden keksin päiväkahville vaikka kielenkärkeä aristaa jo inkiväärin yliannostus.Tässä resepti teillekin.

Papan inkiväärikeksit

125g voita
1dl kuohukermaa
7dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1 1/2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 1/4dl tummaa siirappia
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1rkl ruokasoodaa

Sulata voi ja  anna sen jäähtyä.Vatkaa kerma vaahdoksi.Sekoita sokeri,siirappi,sitruunamehu,inkivääri ja sitruunankuoriraaste.Lisää voi ja kermavaahto seokseen.Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää jauhot taikinaan.Anna vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti,voi olla yönkin yli.Pyörittele palloiksi ja painele pellille ohuiksi pyörylöiksi.Jätä reilusti tilaa,leviävät lähes kaksinkertaisiksi uunissa.
Paista 175 asteessa n. 10 min.


Säilyvät lasipurkissa.Parhaimmillaan ovat sellaisia vähän sitkeitä keskeltä ja rapeita reunoilta.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyviltä nuo inkiväärikeksit, namskis. Pitää joskus kokeilla :D

    VastaaPoista
  2. Olen enemmän kuin kiitollinen ohjeestasi, koska meillähän on täällä Inkivääri 1v. (Saara Une Inkeri, kutsumanimi Inkeri). Hänen lempparinimensä kunniaksi ehdottomasti täällä leivotaan seuraavaksi inkiväärikeksejä.KIITOS!

    VastaaPoista
  3. Oi, ihana ohje! Ja ihana pappa-muisto. Minullakin on omastani hyviä muistoja, vaikka hän kuolikin monta monta vuotta sitten.
    Olen tässä miettinytkin, että mitä tekisin inkivääristä.. olen sille jotenkin asenteellisesti allerginen :D Nämä keksit olis just hyvä tapa tutustua tähän outoon tyyppiin, jota kerran maistoin vahingossa hillottuna. HUH!

    VastaaPoista
  4. Kiva kun innostuitte!Kuvat on ihan suhnut ja keksit näyttää tollasilta vaatimattomilta kakkaroilta vaikka kuva olis ollu hyväkin mutta maku kyllä korvaa ulkonäölliset puutteet.Pistä Outi vähän vähemmän inkivääriä jos kokeilet reseptiä,nää on aika tujakasti inkiväärisiä ja jos maku on uusi niin aloittaisin miedommin..

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapas hyvälle kekseille. Täytyy testata. Vaikka seuraavaksi leipomuslistalla on Runebergit.
    Kiitos ulkoilu- ja kestiseurasta. Päiväunet lastenhuoneen lattialla korjasivat vahingot :)

    VastaaPoista
  6. Pitänee kokeilla. Jännää, että tuoretta inkivääriä - kuulostaa hyvälle :)

    VastaaPoista
  7. Viehättävä tuo tapasi tarinoida...=)

    VastaaPoista