perjantai 6. elokuuta 2010

Sato


Mansikoiden pakastus jäi suunnitelmaksi.Vatut pieniä käkkänöitä omalla pihalla ja pahvinmakuisia kaupassa,mustaviinimarjapuska kutakuinkin tyhjäksi napsittu.





Kummitäti tarjoili reilut parikymmentä vuotta sitten kohmeisia karviaisia saunan lauteilla.Yksinkertaisuudessaan elämyksellistä.Muutama pussi pakkasessa sydäntalven keskiviikko- ja lauantai-iltoja odottamassa.





Omenoita tulee reilusti,mehua voisin tehdä,ovat turhan pieniä hilloon kuorittaviksi.Hyviä mehuohjeita?


Pensastomaatti on tuottanut kaksi epämuodostunutta mutta varsin herkullista tomaattia.Kolmannen kypsymistä odotellaan.

Iltapalana eilen pappilan hätävaraa.Ystävä toi vuoden Kotivinkit luettavaksi ja sieltä (2/2010) löytyi tällainen ohje:

200g kuivahtanutta pullapitkoa tai sokerikorppuja
vajaa kahvikupillinen vahvaa maitokahvia
tujaus konjakkia
2dl vaniljakastiketta/maitokiisseliä
2dl kuohukermaa
2dl jäisiä marjoja tai hilloa
sokeria maun mukaan

Lisää konjakki kahviin ja kostuta pullat/murretut korput sillä.Lisää vaniljakastike,sekoita ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.Jos käytät hilloa,sekoita se vaniljakastikkeeseen.Vaahdota kerma.Nostele kerma sekaan ja koristele marjoilla/hillolla,ripottele päälle sokeria.

Ja tietenkään en ohjetta noudattanu vaan kasasin perinteiseen tyyliin pullaa,marjoja ja kermaa kerroksittain,jätin sokerin pois kokonaan eikä konjakkiakaan ollut.Kostutin aina pullakerroksen kahvilla ja vaniljakastikkeella ja ladoin marjoja ja kermaa joka väliin.Todellakin tarpeeksi makeaa vaniljakastikkeineen vaikken sokeroinut marjojakaan (kuningatarmarjasekoitus pakastealtaasta).



Perinteiseen versioon tulee munamaito ja luonnollisesti siis paistetaankin.Sen verran hyvää oli pikaversiokin että miehen kanssa istuttiin Arabian kulho sylissä ja kauhottiin isoilla lusikoilla loput napoihimme kun lapset nukkuivat.

Mies vaani suruvaippaa tovin omenapuun alla vatsallaan maaten ja käski laittaa otoksensa näytille.Tässä siis teille perhonen.

4 kommenttia:

  1. Kiva että ootte päässet ulos :)

    Ja mie teen omenahilloa kuorimattomista omenoista, tai sosetta siitä kai tulee. Niin että keitän ne pastakattilassa (semmonen missä on se ritilä-kerros, niinkun höyrytys juttu, tajuaakohantästänytmitään...) siemenkodat pois porattuna ja sit kun ovat tarppeksi pehmeitä painelen ritilän läpi ja kiehautan sokerin joukkoon. Ei kai tarviis sokeroidakaan jos laittaa pakkaseen, mut mie sokeroin. Sit vaan rasioihin ja pakastimeen. Talvella on ihanaa puuron/pannarin kanssa tai vaikka kiisseliksi jatkettuna.

    VastaaPoista
  2. Oi ku kuulostaa hyvältä!Eikä turhan työläältäkään.Tuota ainakin ja jos jonkun mehun kokeilis,edellisellä kerralla keitellessäni kaadoin kuuman mehun muovipulloon joka sitten suli siitä ympäriltä käppyräks..Kattilan pohjalle jäi tilkka että pääsi maistamaan raparperimehua,aina sitä oppii uutta.Tai muistaa käyttää ehkä maalaisjärkeään seuraavalla kerralla :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin meinasi jäädä mansikat laittamatta, kun pakastin oli niin pitkään sulattamatta. Vielä ehdittiin kuitenkin yksi laatikko torilta napata mukaan, mutta hintakin oli kyllä ihan omaa luokkaansa verrattuna aikaisempaan...pappilan hätävara on mieheni suosikki ja on kyllä kieltämättä tosi hyvää ja ihanan nopsa ja helppo! Pakastetut/kohmeiset viinirypäleetkin ovat kuulemma hyviä, itse en ole vielä ehtinyt kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Sama täällä, huonoja vattuja ja syötyjä herukkapensaita. Vain yhden laatikon ehdin ostaa manskikoitakaan:/

    VastaaPoista