torstai 19. elokuuta 2010

Kahvia ja leivontaa





Käytiin iltapäivällä puistokahveilla kälyn ja miehensä kanssa.Syksyä oli jo ilmassa,aurinkokin paistoi eri sävyisenä kuin vielä viikko sitten.Ainakin halusimme uskoa niin.Kahvi maistuu hyvältä ulkona.Ja epäonnistuneet ristiäisiin tarkoitetut omena-kanelimuffinssitkin.Illalla innostuin tekemään kasvissosekeittoa,kanapastaa,uunijuureksia ja oreganosämpylöitä.Pariin viikkoon en ole jaksanut,viitsinyt tehdä kuin pakolliset keittiössä,pakastepinaattikeittoon turvauduttu parikin kertaa.Sykleissä menee tämä into,kerralla tekisi viikon tarpeisiin.Miksipä ei.




Oreganosämpylät on maailman parhaita.Sain ohjeen joskus mummoltani ja on helppo,joskaan ei kovin kevyt.Mieheni joka on opiskeluaikanaan saanut yliannostuksen tuoreista sämpylöistä (???) kun niitä oli ai-na (valittavalla äänensävyllä) tarjolla aamupalalla pitää näistä vaikkei muuten vaaleaa leipää syö.Eli;

Oreganosämpylät
3dl maitoa

100g voita sulana

n. 1 litra vehnäjauhoja

50g hiivaa

1rkl kuivattua oreganoa (toki muutkin yrtit käy)

1 tl suolaa

2rkl juustoraastetta

voiteluun voisulaa


Läpimään maitoon hiiva,juusto ja suola.Jauhoja vähitellen alustellen ja voisula alustamisen loppuvaiheessa.Ei pitäisi tarttua käsiin (rasvaa on niin paljon..) mutta saa jäädä pehmeäksi.Kohota,leivo sämpylöiksi,kohota uudellen,voitele voisulalla ja paista 200 asteessa.Voitele uudelleen voisulalla heti kun otat uunista.Voi imeytyy pintaan,tekee siitä rapean (suolaisen).Vielä toisenkin kerran voi voidella kun ensimmäinen satsi on ehtinyt imeytyä kuumaan sämpylään,mitä enemmän voita sitä rapeampi pinta..

Itse tykkään ettei ole ihan vehnähöttöä ja laitan osan grahamjauhoja tai jotain lesettä/siemeniä ym.Oreganon lisäksi olen tehnyt ainakin persiljaversiota ja yrttisekoitusta käyttäen.Sämpylöiden pinta pehmenee muovipussissa säilytettäessä mutta toimii niinkin,parhaimmillaan tietysti tuoreina.Paistoin 2x taikinasta vain puoli pellillistä iltapalaksi ja loput laitoin pakkaseen raakoina.Tarjottimelle tms. leivinpaperin päälle taikinapalloja (laiskana en edes pyörittele sämpylöiksi vaan lusikoin keoiksi) ja kohottamattomina pakkaseen.Kun ovat jäätyneet,keräilen pakastepusseihin ja paistelen kun tarvetta.Näitä 'raakapakasteita' paistaessa laitan jäiset taikinapallot pellille kylmään uuniin niin sulavat ja kohoavat sopivasti uunin lämmetessä.Ja tuntee itsensä varsin ehtoisaksi emännäksi kun on tuoretta sämpylää aamupalalla.Riisipiirakoiden kanssa toimin samoin,paistettuina pakastetut ei vaan ole yhtä hyviä kuin uunituoreet..Pullataikinaa en ole testannut mutta toiminee siinäkin.


Asiaankuuluvaa kuvaa lämpimäisistä pellavaliinalla ei ole.Menneet jo mahoihin.

5 kommenttia:

  1. Tulikin heti tänään kokeiltua tätä sämpyläohjetta. Kiitos! Hyviä tuli. ;) Mukavaa viikonloppua! ♥

    VastaaPoista
  2. Kiva kun maistui!Hyvää viikonloppua siullekin!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta! Ja kiitos ohjeesta, pitääkin kokeilla vaihteeksi jotain ei niin makeaa :)

    Mulla on muuten sulle jotain Uudessa Kuussa! :)

    VastaaPoista
  4. Sullahan on yhtä ärtsyn värinen isoäidinneliöpeitto kuin mullakin. Omani on kirpparilta, mistä sun?

    Kivoja kuvia sulla!

    VastaaPoista
  5. Kirpparilta tuokin.On niin ärtsy ettei ole oikein löytänyt paikkaansa kotoa vielä,piknikpeittona toistaiseksi.6e maksoi ja siihen loppui miun suunnitelmat noiden neliöiden opettelusta,kerän lankaa kun olis siihen hintaan saanut ja lopputuloksesta ei takeita..

    VastaaPoista