torstai 24. toukokuuta 2012

Kevätevästä ja jämät


Lähipäivien apetta höystettynä hippusella luontoa,hyödyntäen keittiönkaappeihin unohtuneita jämiä.Kaikki vinkit ruoanjämien uusiokäyttöön on tervetulleita,tuntuu kammottavan epäoikeudenmukaiselta heittää ruokaa pois tietäen että samaan aikaan kuolee ihmisiä nälkään.Tiedän,hyväosaisten kermaperseiden maailmantuskaa jota lievitetään antamalla hilut kukkarosta nälkäpäiväkeräykseen ja piilottamalla puuronjämät sämpylöihin mutta jostainhan se pitää aloittaa.Ehkä jo omille lapsille kierrättäminen,kestävä kulutus ja eettisten arvojen huomioonottaminen omassa kulutuskäyttäytymisessään on arkipäivää eri tavalla kuin omalle sukupolvelleni tai ainakin itselleni.En muista että lapsuudessani olisi näistä asioista paljoa vielä puhuttu,lapsille ainakaan,muuta kuin kerrottu niistä Afrikan lapsista ja kielletty lutraamasta suihkussa tarpeettoman kauan.
Tässä siis maailmanparannusta minimittakaavassa (eikä ollenkaan puhdasoppisesti; mukana banaaneja ja viinirypäleitä jotka lienee lentorahtina Suomeen rahdattu,liekö kotimainen kurkkukaan vielä kasvanut kasvihuoneen ulkopuolella..),olkaapa hyvät.


 Vihreä voimajuoma
-kourallinen koivunlehtiä ( 'Alkukesän nuoret koivunlehdet sopivat suorastaan jokapäiväiseen käyttöön.Niissä on mm. valtavasti c-vitamiinia (20x enemmän kuin appelsiineissa)'  Lähteenä Toivo Rautavaaran Terveyskasvikirja)
-pätkä parhaat päivänsä nähnyttä kurkkua
-kourallinen nuupahtaneita vihreitä viinirypäleitä
-luomu omenamehua purkin pohjat,ehkä 1,5dl
-ruokalusikallinen luomu auringonkukansiemeniä
-tuppo salaattia
-vettä
Surrrrurr.Meillä on ihan tuollainen perusmylly,blenderi joka ei ihan hienoksi saanut viinirypäleitä näin juoksevassa seoksessa,jäiset marjat esim. jauhaa hienoksi kun seos on paksumpi.Voisi laittaa nestettä ensin vähemmän ja kokeilla josko hienontuisi paremmin niin että loput nesteet vasta kun nuo kiinteät on jauhautuneet.Maistui kaikille muille paitsi Liisalle joka kaiveli järkyttyneenä,suorastaan loukkaantuneen näköisenä niitä rypäleenretaleita suustaan.Unton kohdalla mieltymystä saattoi edesauttaa nimeäminen 'vihreäksi voimajuomaksi'..


Virvoitusjuoma
Unto pyysi 'virvoitusjuomaa' aurinkoisen,ulkona vietetyn päivän iltana ja sunnuntaina kaapissa ei ollut paljoa valinnanvaraa mutta niin hyvää tuli että jäänee tämän kesän juomavalikoimaan.
-pari kourallista jäisiä mustikoita
-kourallinen jäisiä puolukoita
-ripaus vaniljasokeria
-puolikas banaani
-vettä
Ja taas surrrrrur.Tämä maistui Liisallekin,ihanan raikasta,banaanin ansiosta ei liian hapanta.Voisin kuvitella että toimisi kesällä rantajuomana termarista.Veden tilalle vissyä ellei kuohu liikaa,saisi suoloja samalla.Tai sitten tällä ohjeella ja vissyä sekaan ja ohuempi,mehumaisempi ja miedompi juoma.


Maailman paras raparperipiirakka
Tätä olen tehnyt kaksi kertaa ja miehen mukaan on parasta piirakkaa ikinä.Ohjeessa pohja on jostain vanhasta ohjeesta ja täyte tehdessä keksitty,määrät suuntaa-antavia.

Pohja:
-200g voita
-2dl sokeria (tumma ruokokidesokeri)
-3munaa
-3dl jauhoja
-1tl kardemummaa
-2tl leivinjauhetta
-1tl vaniljasokeria

Täyte 1:
-pari kourallista raparperia pieneksi pilkottuna
-siirappia
-kanelia

Täyte 2:
- 400g maitorahkaa
-raparperihilloa sen verran että seos on sopivan makeaa
-siirappia
-kanelia
-manteleita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.Lisää munat yksitellen.Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.Levitä puolet taikinasta vuokaan (käytin korkeareunaista uunivuokaa,halkaisija 25cm,tavallinen piirasvuoka on liian matala),ripottele raparperinpalat taikinalle,liruttele siirappia päälle ja ripottele kanelia siirappiviiruille.Levitä loppu taikina raparperien päälle.Sekoita rahka ja raparperihillo,levitä seos taikinan päälle,liruta siirappiraitoja pintaan ja ripottele päälle mantelimurskaa (toisessa piirakassa oli hasselpähkinää kun mantelit oli loppu,toimi sekin) ja kanelia.
Paista 175 asteessa puoli tuntia,laske lämpö 150 asteeseen (tai allekin jos näyttää tummuvan pinnasta liian nopeasti) ja paista vielä puoli tuntia.Seuraile paistumista,torttu vaatii pitkän paistoajan jottei taikina jää löysäksi rahkan alla muttei saisi tummua pinnasta.Jätin piirakan uuniin jälkilämpöön vielä sen tunnin paiston jälkeen ja oli sopivaa.Jos keskiosa hyllyy kun vuokaa liikuttaa,kannattaa jättää vielä jälkilämmölle.


Leipälisäke
Unton yksi lempiruoka on punajuurisosekeitto jossa pitää ehdottomasti olla päällä leipä-siemensekoitusta,smetana tms. on plussaa myös.

Itse keittoon laitan punajuurta ja bataattia,keittelen pehmeiksi,lisään loppuvaiheessa valkosipulisilppua (jotta maku jää tarpeeksi voimakkaaksi eikä 'laimene' keitettäessä liikaa) sekä mustapippuria ja surautan sauvasekoittimella tasaiseksi.Joskus mukaan menee Mustapekka-juustoa,Pikkusisko-juustoa,smetanaa tms. mutta toimii ilman noitakin.

-(kuivahtanutta) ruisleipää,miksei vaaleakin kävisi
-siemeniä,nyt oli luomuauringonkukansiementä
-kuivattua nokkosta (tai persiljaa,ruohosipulia..)
-sipulijauhetta
-nokare voita

Pilko leivät ja sekoita kaikki ainekset keskenään,paista pannulla kunnes saavat vähän väriä.Sipulijauhetta käytän sipulin sijaan tässä koska lapsille se uppoaa paremmin kuin sipulinpalat.Purjosilppu toimii aikuisilla,valkosipulia silppuan sekaan joskus.



5 kommenttia:

  1. Ompas herkullisen näköistä raparperipiirakkaa. Pitäiskin käydä ostamassa aineet ja tekaista.
    Raparperintaimenkin voisi hankkia niin saisi herkkua omasta maasta:)
    Meillä lapset tykkää raparperisopastakin vaniljaksatikkeella.

    VastaaPoista
  2. Kiitti ohjeista! Mun blenderikuume nosti taas päätään... ;)

    Tosta raparperipiirakasta - millaista raparperihilloa siihen laitetaan. Siis itse tehtyä? Onko sulla siihen ohjetta?

    VastaaPoista
  3. Miikku,kokeile ihmeessä.Raparperi kasvaa niin kohisten et saisit omasta maastakin jos nyt haet taimet :)

    Katri;mummon tekemää,itse keiteltyä siis,piti käyttää pois..Eiköhän se oo ihan vaan sokeria ja raparperia keiteltynä hilloks.Hillon tilalle kävis varmaan jos keittäis pehmeäksi tuoreet raparperit ja sokerin.Tai skippais raparperin tuosta rahkaseoksesta,makeuttais rahkan,maustaisi sen kanelilla ja laittais vastaavasti enemmän raparperia siihen alempaan välikköön.

    VastaaPoista
  4. Voih, kun oot ollu ahkera. Mie oon yrittänyt väijyä mistä löytäisin hyvän puhtaan nokkospuskan että saatais lettuja, mutta taitaa taas jäädä tältäkin keväältä. Ja tutulta saadut raparperin varret nahistuu jääkaapissa... Ehkäpä sit kun nää kevätjuhla-pääsykoe-lomamatka-autonhuolto-jasatamuutaasiaa siivoutuu tuolta pääkopasta pois. Ja sinne lenkillekin vois lähteä...

    VastaaPoista
  5. Tytti,lenkki vois olla ihan hyvä idea joo..Tein äsken nokkospestoa,ihan tautisen hyvää!Täytyy kans käydä napsimassa nokkosta vielä kuivumaan ja ryöpätä pakkaseenkin niin saa pestoa talvellakin.Eihän tossa siun pyörityksessä nyt ehdi mitään lettuja..Mut ei mee kauaa enää et helpottaa!

    VastaaPoista