keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Sapuskaa


Voihan kaaoksensietokyky.Kuvassa vielä ihan kohtuullisen siistiä,todellisuus on tällä hetkellä toista.Iltapalaksi meinasin väsätä allaolevan tyyppisen jämävuoan.Aikuisten iltapalaksi,lapsillehan toi on silkkaa kauhua; kesäkurpitsaa kahdessa värissä,sipulia,paprikaa..Parmesan varmaan menis,muut nypittäis.Varmaan taas joku vaihe menossa..Ne on sit kivoja.Unto syö kuin varpunen ja kaivaa jauhelihakastiketta ja perunamuussiakin puoli tuntia ja saa pari lusikallista syötyä.Epäluulo iskee jo ennen kuin ruoka on pöydässä.Siellähän voi olla vaikka SIPULIA!Syönyt kuitenkin sipulia ja valkosipulia raakanakin leivän päällä ihan omasta halustaan aiemmin.Liisa supersyöppö luonnollisestikin matkii seulomisen vaikka ruokahalua yleensä piisaa.Vetäisi saunan jälkeen iltapalaksi kokonaisen minkälie lähitilan luomumakkaran ja lasilliset maitoa ja jogurttia.En antanu enempää vaikka pyysi.No,jämävuoka jäi tekemättä,koko perheen saunahetki oli sen verran uuvuttava elämys että hapankorpuilla ja Oltermannilla mennään mutta laitanpa ohjeistuksen oheen kuitenkin.En juurikaan heitä ruokaa roskiin,kotona ollessa on aikaa sen verran suunnitella ostoksia ja seuraavien päivien sapuskoita että kaikki tulee käytettyä.Leipä on ollut se eniten roskikseen päätyvä elintarvike (aina ei vaan maistu kuiva käntty vaikka kuinka paahtaisi) ja oon ollu innoissani tästä innovaatiostani,tämä on oikeasti hyvää.

Viimeviikkoinen vuoka ennen uuniin menoa,toimi ilman tomaattiakin,ruisleivän ja kaurarieskan yhdistelmällä :)

Leipävuoka,tai kuten miehen mummo vastaavaa on kutsunut,'pitsa'

-rieskaa tai mitä vaan kuivahtanutta leipää.Kuivahtaneella tarkoitan myös sitä leivänkannikkaa joka kolahtaa kun sillä napauttaa pöydänreunaa.
-kasviksia; kesäkurpitsa,tomaatit,munakoiso hyviksi havaittuja
-sipulia ja paprikaa kuullotettuina
-valkosipulia oman maun mukaan,meillä menee yksi kokonainen yksikyntinen mollukka
-mausteita; suolaa ja pippuria ripaus kasviksille,tuoreita tai kuivattuja yrttejä; kuivattuna laitan oreganoa mutta jos tuoretta timjamia on aina parempi
-parmesania (tai jämäperiaatteella epäilyttävät juustonkannikat jääkaapin perukoilta)

Voitele leivät tai jätä voitelematta,arvannet kummalla tavalla tulee maukkaampi.Lado päällekkäin leipäkerros,kasviksia mausteineen,kuullotettua sipuli-paprikasilppua,valkosipulia,juustoraastetta ja yrttejä niin monta kerrosta kuin täytteitä sattuu olemaan,kunhan päällimmäiseksi eivät jää leivät,ne kun imevät makua ja kosteutta kasviksista.Paista miedolla lämmöllä tunnin verran :) Eli oliskohan uuni ollu alkuun 150 asteessa ja siitä vähitellen laskin lämpöä,aika kauan saa kuitenkin olla ja paistaminen menee ihan mututuntumalla,uunit on erilaisia eikä tässä muuta kypsennettävää ole kuin kasvikset,kunhan näyttää valmiilta ja kasvikset on pehmeitä niin on valmis.

Taidan huomenna piilottaa vuokaan myös tomaattisen lihapullakastikkeen jämät,pullat kun sieltä on jo poimittu.






6 kommenttia:

  1. Nam hyvää varmasti!!!

    Ja hei vinkkinä..mä raastan joskus sipulit raastinraudalla, on paljon nopeempaakin ku pilkkominen ja lapset ei näe niitä palasia ruuassa. ;)

    VastaaPoista
  2. Ai ei oo meillä siis pelkästään närppimiskausi, huh, se on kyllä pirskaleen rankkaa ruuanlaittajan hermoille. Vaan täytyy kyllä myöntää koulun alettua, ruoka on alkanu maistua paremmin (oiskohan uusien makujen kokeilu koulussa?) Reinohan nyt syö ihan mitä vaan eteen laittaa, no melekeen (kesäkurpitsalasagne ei uppoo).
    Pitääpäs kokeilla tuota "pitsaa", kuulostaa herkulliselta.

    VastaaPoista
  3. Vitsit mikä idea!
    Miekun oon tunnetusti se äiti "joka taikoo tähteistä uutta ruokaa" niin tää sopii meidän ruokalistalle! Kiitos :)

    Millos tulisitte meille syömään, muutes? Voisin tehä ihan tuoretta ruokaa ;)

    VastaaPoista
  4. Jämäruoka kunniaan :) Tullaan kyl,millos sopis?Oon ihan liian päänsärkyinen,palelevainen ja väsyny tarkistaakseni meillä asuvan miehen työvuorot just nyt mut jos vaikka huomenna saisin aikaiseks :)Tuore ruoka kuulostaa melko hyvältä,meil vaan on joku pöpö kai kylässä joten mikään ruoka ei just nyt sytytä..

    VastaaPoista
  5. Ja Pienelle Linnulle kiitos vinkistä,tuo testataan,silmien ylettömän vuotamisen uhallakin.

    VastaaPoista
  6. Voi nyyh! Tuolla pilkistää lapseeteni nukenrattaat!

    Meillä lapsi toistaiseksi kaikkiruokainen, en uskalla toivoa, että se kestäisi ikuisesti. oppii varmasti nirsoilemaan viimeistään päiväkodissa...

    VastaaPoista