sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Sapuskaa


Leipois leipois mutta kun ei sais syödä..Unto tykkää leipoa,etenkin kulhon nuoleminen on mieluista,joskin osallistuu muutenkin innolla.'Äiti leipotaan,mie kovatti leipotin.Leipotaan heti,leipotaan nyt'.Hinku olis kokeilla kaikkea uutta,täytyy koittaa malttaa siiheks että sokerit tasaantuu niin voi alkaa testailemaan reseptejä ristiäisiin,maistamatta ei viitsis tarjoilla.

Tein kesän ensimmäisen raparperipiirakan eilen.Ilman varsinaista ohjetta,vanhoja ohjeita yhdistellen ja puolet niiden ainesosista kunhan jollain kaapista löytyvällä korvaten.Mieskin tykkäsi vaikkei yleensä makeaa ihmeemmin syö.Ohje tyyliin roiskis paiskis ja määrät sinne päin.

Raparperipiirakka

Pohja;
1 (luomu) muna
1dl tummaa (luomu) ruokosokeria
2dl (luomu)vehnäjauhoja
1dl sulatettua voita
1dl maitorahkaa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
Munat ja sokeri vaahdoksi.Kuivat aineet sekaisin.Voi ja rahka munasokerivaahtoon ja jauhoseos sekaan vähitellen.Taikina vuokaan.

Täyte:
Raparperia,meni ehkä kolmisen desiä.Otin pakkasesta ja sulattelin niin pehmeni ilman keittelyä.
2dl maitorahkaa
vaniljasokeria maun mukaan
tummaa (luomu) ruokosokeria maun mukaan
1 (luomu) muna MUISTAAKSENI,en oo ihan varma laitoinko vai en..
kanelia maun mukaan
Kaikki aineet sekaisin ja kaadetaan taikinan päälle.

Päälle:
3rkl pehmeää voita
vajaa 1dl tummaa (luomu) ruokosokeria
1-2tl kanelia
luomu kaurahiutaleita 'kourallinen',sen verran että tulee murumainen seos
Aineet sekaisin ja murustellaan täytteen päälle.Ei peitä koko piirasvuoallista vaan tulee vaan lisukkeeksi päälle.

Uuniin 200 asteeseen noin 25min.Vaniljajäätelön kanssa tarjoilin äidilleni,Unto veteli kyllä ihan sellaisenaankin välipalalla.

Tänään tehtiin pähkinä-kauralastuja Unton toiveesta,tykkää pähkinästä.Isi etsi sitten kahdesta kaupasta pähkinärouhetta ja toi lopulta hasselpähkinäjauhetta.Ohje on suoraan WSOY:n 'Herkkujen pikkujättiläinen'-kirjasta joten tässä määrät kohdallaan vaikkei ihan niiden mukaan mentykään,yllätys.



Pähkinä-kauralastut

100g voita
2dl fariinisokeria (käytin tummaa ruokosokeria,toimii silläkin)
1 muna
1dl vehnäjauhoja (käytin luomu grahamjauhoja)
2dl kaurahiutaleita
1/2dl pähkinärouhetta (meillä hasselpähkinäjauhe siis)
1tl soodaa (meillä vain leivinjauhetta kaapissa..)
1tl vanilliinisokeria (käytin vaniljasokeria)
1/4tl suolaa

Voi ja sokeri vaahdoksi,lisää muna.Kuivat aineet sekaisin ja taikinaan.Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko,kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään.(Oli sen verran tahmaista ja pehmeää että lätkäisin suoraan jauhotetulle leivinpaperille ja kääräisin pötköksi).Leikkaa tangosta puolen sentin viipaleita ja laita pellille jättäen reilusti tilaa väliin.200 astetta ja 7-10min.Säilytä jäähtyneenä tiiviissä lasitölkissä.
Nopeita ja helppoja ja maistuu.

Ruoaksi tänään soijakanaa ja kasviksia.Tää soijamarinadi voi olla ihan yleisessä tietoisuudessa mutta itse opin sen mummoltani ja on yksi kestosuosikki.Marinoitu kana toimii myös salaatissa jos haluaa kermaa välttää..

Soijamarinadi kanalle
soijaa
rypsiöljyä
sitruunamehua
valkosipulia

Määristä sen verran että öljyä eniten,sitten soijaa,valkosipulia reilusti,sitruunamehua roiskaus :)
Sekoitellaan kanojen kanssa ja mielellään yön yli annetaan marinoitua.Kanat paistan ja lisään ruokakermaa,soijaa ja valkosipulia,ripauksen sokeria.Tänään syötiin kasvisten kanssa,Unto unohti kerrankin kiukutella,totesi vaan 'tikahyvää' ja veteli .En kyllä tiedä oliko sikahyvää kastike vai parsakaali jota vinkui koko ajan lisää.

1 kommentti:

  1. Ompas herkullisen kuuloinen raparperi-hötkötys, täytyy käyä kaupasta rahkaa huomenissa, niin voisin paistaa Joensuuhun viemisiksi tollaisen.
    Ja ei ne miun kaurakeksit ihan tuommoisiltä näyttäneet. Sannikin sanoi "ettei nää kyllä semmosia oo mitä Kaisa oli tehny. Voitaisko ens kerralla leipoa semmoisia?" Laitankin ohjeen heti talteen.

    VastaaPoista